Geluksmaal: in smaak verbonden
Geluksmaal: in smaak verbonden
korte beschrijving project
Het geluksmaal moet een springplank zijn om ouders van basisschool De Wegel warm te maken om zich nadien te engageren voor andere activiteiten en te blijven werken aan een hechte en warme (school)gemeenschap.
Vanuit de ouderraad van Basisschool De Wegel kwamen we tot de vaststelling dat het moeilijk is om sommige ouders te bereiken met activiteiten die reeds georganiseerd worden door de ouderraad of de school zelf. De ouderraad zou graag de betrokkenheid van alle ouders vergroten. We zien dit als een win-winsituatie voor alle actoren binnen de school.
We willen 2x een geluksmaal organiseren tussen de periode van september '25 en maart '26. Door middel van samen eten willen we leerlingen, ouders, leerkrachten en directie samenbrengen aan de hand van een potluck formule: als ware een 'eetfestijn' waarbij iedereen iets meebrengt om te eten. Basisschool De Wegel is een grote school met +/- 600 leerlingen waarvan 1 op 2 leerlingen een migratieachtergrond heeft. Vanwege het hoge aantal leerlingen kiezen we er bewust voor (op aanraden van de directie) om het geluksmaal op te splitsen: 1 x voor kleuters en 1 x voor de lagere school kinderen.
Tijdens het geluksmaal willen we ook wat randactiviteiten voorzien gericht op de doelgroep. Hierbij willen we ook ouders warm maken om kleine activiteiten mee te begeleiden of mee te organiseren. Wanneer het geluksmaal voor de kleuters plaats vindt, kan het een mogelijkheid zijn dat leerlingen van het 6de jaar een activiteit begeleiden. Bij de randanimatie willen we zeker oog hebben voor diversiteit.
De weg naar het geluksmaal is misschien nog belangrijker dan het geluksmaal zelf. Het zal noodzakelijk zijn om een persoonlijke benadering te hanteren om net degene te bereiken die we op heden nog niet bereiken. Uiteraard doen we dit niet alleen, maar hopelijk samen met diverse partners.
naam aanvrager
Ouderraad Basisschool De Wegel
wat wil je bereiken met project / link doelstellingen stad?
Binnen dit project willen we ons voornamelijk focussen op het versterken van sociale cohesie en ontmoeting tussen de 3 doelgroepen: ouders, leerlingen en schoolteam.
Verder willen we inzetten op gedeeld eigenaarschap: iedereen brengt iets mee van eten als zijnde 'toegangsticket' en hiermee hopen we dus ook laagdrempelig te zijn aangezien het kosteloos is én op de eigen school doorgaat.
Dit concept biedt ons de mogelijkheid om inclusief te werken en mensen warm te maken om iets vanuit hun eigen cultuur mee te brengen. Al deze verschillende culturen zorgen voor een uiteenlopend smakenpallet en op deze manier willen we het idee 'onbekend is onbemind' doorbreken.
Tevens past het geluksmaal ook perfect binnen de SDG's (ongelijkheid verminderen & partnerschappen om doelstellingen te bereiken) waaraan de school ook werkt.
wie bereik je met project?
Leerlingen, ouders, leerkrachten en directie van Basisschool De Wegel. Hierbij hebben we extra aandacht voor de gezinnen met een migratieachtergrond en gezinnen die meer kwetsbaar zijn en die we op heden niet of nauwelijks bereiken met onze activiteiten.
wie wordt betrokken?
Ouders, leerkrachtenteam, leerlingen en directie van Basisschool De Wegel. Verder zien we ook een partner in: Rode Kruis Opvangcentrum (voor ideeën richting randanimatie met culturele insteek + mogelijks goede contacten met ouders die kinderen hebben op De Wegel), Wijkcentrum De Kring (brugfiguur lagere school + Hubsakee), Stad Eeklo (BKO Dolfijn, Miriamproject en buddywerking).
meerwaarde voor buurt of stad
De sociale cohesie die we trachten te vergroten door dit project op school (microniveau) zal ook buiten de schoolmuren (meso- en macroniveau) zijn vruchten afwerpen. Elkaar leren kennen zal wegen openen om ook buiten de schoolse muren toenadering te zoeken, een hulpvraag te stellen of vriendschappen verder uit te bouwen, ... We zijn er ook van overtuigd dat het zal leiden tot meer respect voor elkaar en ieders eigenheid.
Om een reactie te kunnen plaatsen moet u eerst registreren/aanmelden.
Aanmelden