Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Hoe gaat het met de Meemakers van 2023?

Let's save food! - Christine De Roo en dochters - € 6.000

Waar gaat het project over?

Let’s Save Food wil bijdragen tot een duurzame voedselketen door voedselverlies te voorkomen. Voedseloverschotten worden opgehaald bij lokale winkels en worden verdeeld volgens de cascade van waardebehoud (menselijke consumptie, diervoeder, bodemtoepassing, vergisting voor energieproductie). 

Het project van Let's Save Food wil op korte en lange termijn een oplossing bieden aan een wereldwijd probleem van voedselverspilling en armoede. Geen grote structuren maar voedsel dat weggegooid wordt uit supermarkten snel en dichtbij naar afnemers brengen via gemotiveerde vrijwilligers. Let's Save Food wil naar een maatschappij waar we niet tolereren dat voedsel dat nog eetbaar is weggegooid wordt. Let's Save Food bestaat nu al in Gent, maar dit project wil dit ook in Eeklo uit de grond stampen.

Het project wordt volledig gedragen door de buurt. Buurtbewoners zijn niet enkel de afnemers van de voedseloverschotten, maar staan ook in voor de ophalingen bij de winkels en voor de verdeling en de verwerking van de overschotten. Op deze manier wordt het project gedragen door de buurt en beogen we een bewustmaking en gedragsverandering bij de hele buurt. 
Bovendien stimuleert de samenwerking met supermarkten en lokale winkels dat zij zich bewust worden van de problematiek rond voedseloverschotten en willen we hen doen nadenken over logistieke optimalisaties die kunnen leiden tot afname van de hoeveelheid weggeworpen voedsel.

Het transport gebeurt zo koolstofarm mogelijk met niet vervuilende vervoermiddelen: bakfiets, vrachtfiets, fietskarren, e.d. 

Stand van zaken

Let's save food vond zijn stekje in LDC Zonneheem in de Schietspoelstraat. Er werken 11 vaste vrijwilligers mee. De verdeling vindt elke woensdag plaats tussen 18 en 19 uur. Het project heeft momenteel met 4 handelaars een overeenkomst; gemiddeld komen er 60 bezoekers per verdeelmoment langs.

Volg alles via de facebookpagina Letssavefood_Eeklo.

 

Foto's